Zorgen voor jezelf is dat egoïstisch?

Voor jezelf zorgen wordt vaak in één zin uitgesproken met egoïsme. Maar is dat zo?
Voor jezelf zorgen is héél wat anders dan alleen maar aan jezelf denken.

Volgens Wikipedia: Egoïsme, ook wel ik-zucht of zelfzucht genoemd, is een menselijke eigenschap waarbij iemand streeft naar eigen voordeel en geluk met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen.

Terwijl je met zelfzorg naar eigen liefde en geluk streeft, zodat je daardoor o.a. beter voor anderen kunt zorgen. Door voor jezelf te zorgen kan je meer uit jezelf halen. Je zal meer energie hebben en meer kunnen genieten. Daardoor kan je er ook oprecht zijn voor de ander. Jouw licht gaat feller schijnen, zodat je daarmee ook anderen in het licht kunt zetten.
Tijdens mijn verblijf bij de monniken in Nepal in 2017 kwam het woord compassie in ongeveer alle lezingen voor. Compassie voor al het leven, voor alles en iedereen, voor iedereen zijn situatie, voor iedereen zijn lijden.
Helaas hebben we meestal niet zoveel compassie voor onszelf. In de huidige tijd eisen we veel van onszelf, van de ander en van het leven. Maar ook die compassie begint bij jezelf. Compassie voor jezelf betekent, dat je jezelf accepteert zoals je bent, met al je plussen en minnen. Wees net zo mild voor jezelf als voor de mensen om je heen. voor jezelf zorgen (3)

En ja, het is heerlijk om in het kader van zelfzorg een dagje sauna, kapper, schoonheidsspecialist te plannen of een nieuwe jurk, tas, trui of wat dan ook te kopen. Maar de echte zelfzorg is gratis. Kijk maar naar de afbeelding.

Wil je hier hulp bij, maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via de afsprakenplanner

Liefs Sannie

Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs of andere tips ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis een e-book over HSPCategorieën

  • Algemeen
  • Boeken
  • Hoogsensitiviteit
  • Inspiratie
  • Positiviteit
  • Zelfvertrouwen
  • Recente blogs

    Lees meer!