Zelfvertrouwen, hoe bereik je dat?

Als we het hebben over zelfvertrouwen dan zal menigeen zeggen: ’ Ik zou willen dat ik daar iets meer van in huis had’.
Heel veel mensen blijken een gebrek aan zelfvertrouwen te hebben. Vaak is dit een gevoel en komt het voort uit angst, onwetendheid en onbekendheid.
Wanneer ik dit op mezelf betrek dan zie ik hoe ik in de loop der tijd dit zelfvertrouwen heb weten te vergroten. In dit blog geef ik een persoonlijk voorbeeld van hoe mijn zelfvertrouwen is gegroeid.

Aankomende zaterdag mag ik voor de tweede keer met mijn lieve collega en vriendin, Bianca Berger, mee werken aan een verwendag voor (ex) borstkanker patiënten in het Deventer Ziekenhuis. We hebben twee workshops gemaakt met als doe deze vrouwen te (onder) steunen in het omgaan en verwerken van deze ziekte.
Om deze workshops op een goede manier in te vullen zijn Bianca en ik vorige week bij elkaar gekomen om alles door te spreken. Echter, binnen no time was ons draaiboek klaar. Een paar dagen later zagen we elkaar weer en vroegen onszelf af of de voorbereiding echt wel in orde was. Snel kwamen we tot de conclusie dat het echt klopte en dat wij vol vertrouwen deze middag tegemoet kunnen gaan.Zelfvertrouwen

Vorig jaar

Hoe anders was het vorig jaar. We waren druk bezig met de voorbereiding en waren beiden behoorlijk zenuwachtig. We wilden goed voor de dag komen en waren onzeker over de teksten die we wilden aandragen en die hadden we eigenlijk al bijna letterlijk, vastgesteld. We wilden het voor deze vrouwen goed doen, misschien wel te goed. We hadden toen ook bedacht wie welk onderdeel zou begeleiden, wie wat zou zeggen en hoe we het zouden brengen.

Uiteindelijk is het anders gelopen dan we hadden bedacht. Bianca en ik voelden elkaar haarfijn aan. Zodra we in de flow zijn, werken we op gevoel en dat werkt gewoon perfect. Tijdens onze workshops loopt het altijd vanzelf. De een brengt iets ter sprake en de ander haakt daar op in.

Inmiddels hebben we meer ervaring opgebouwd in het begeleiden van workshops en voor groepen staan. Hierdoor is ons zelfvertrouwen met sprongen gegroeid. We zijn allebei veel meer relaxed in onze voorbereiding. Er is een natuurlijk vertrouwen over de manier waarop we dit aanpakken.
Wanneer je mij twee jaar geleden had gezegd dat ik ervan zou genieten om voor een groep te staan, dan had ik je waarschijnlijk uitgelachen. ‘Ik voor een groep? Dat durf ik niet, en dat kan ik niet’. Soms moet je dingen gewoon DOEN! Door de ervaringen die ik nu heb, geniet ik er oprecht van. Het brengt geen negatieve spanning meer met zich mee.

Zo zie je, mijn zelfvertrouwen hierin is gegroeid. Ik had ook zomaar over dit moment heen kunnen stappen. Maar ik heb er bewust bij stilgestaan. Wauw, kijk eens wat we bereikt hebben.
En wat ik hiermee wil zeggen is, kijk eens naar jezelf en wat je al bereikt hebt. Wees ongelooflijk trots op wie je bent en wat je onvermoed in je hebt.

Liefs Sannie


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.