Wat is overprikkeling?

Wat is overprikkeling eigenlijk? Het opvangen van prikkels doe je via je zintuigen. De mens heeft vijf zintuigen: gehoor, zicht, tast, reuk en smaak. Uit onderzoek (Aron) is gebleken dat bij hsp’ers de prikkels die je via je zintuigen oppikt net iets harder binnenkomen en dat je meer indrukken opdoet.

Het is niet zo dat je zintuigen beter zijn, maar je verwerkt de informatie die via je zintuigen binnenkomt uitgebreider.

Overprikkeling is heel simpel gezegd: er komen meer prikkels binnen dan dat jouw brein kan verwerken.

Om goed om te kunnen gaan met prikkels, is het belangrijk dat je weet hoe jouw hoogsensitieve systeem werkt. Dat leg ik onder andere uit in het doeboek ‘Leef hoogsensitief’.

 1. Bij hsp’ers komen er meer prikkels binnen. Hsp’ers zijn zich bewuster van details.
 2. Je krijgt externe prikkels te verwerken, maar ook de interne prikkels moeten verwerkt worden door ons brein.
 3. Vergeet niet dat de prikkels die je allemaal binnen krijgt en ervaart ook een langere verwerkingstijd nodig hebben. Je kent de opmerkingen misschien wel: ‘Loop je daar nu nog steeds mee?’ of ‘Laat toch los, dat is al twee weken geleden!’.

Bewustzijn is altijd stap 1. Ben jij je überhaupt bewust van bijvoorbeeld je energiepeil, van de signalen van je lichaam en geest, van hoe je je voelt? Of vliegen de dagen voorbij en komt het bewustzijn pas op het moment dat het te laat is?

Houd bijvoorbeeld eens twee weken een energiedagboek bij. Kom erachter wat jou energie kost, wat je energie oplevert en wanneer je hersteltijd nodig hebt.

Bij overprikkeling is namelijk de belangrijkste regel: Voorkomen is beter dan genezen.

Succes, Sannie

P.s. Meer lezen over overprikkeling, kijk bij dit blog voor tips.

P.s. wil je hier meer over weten of hulp bij krijgen? Je kunt mijn doeboek bestellen of een afspraak maken voor een gratis kennismaking.


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.