‘Ben je gelukkig?’
Een vraag die ik mijzelf regelmatig stel. Maar laatst werd die vraag mij onverwachts gesteld en er begon een balletje te rollen. Mijn hoogsensitieve brein ging even los op het thema geluk.
Wat is geluk dan? Waar hangt een geluksgevoel vanaf? Wat is geluk voor mij? Zit geluk in korte momenten? Zit geluk in lange termijn? In hoeverre ben je zelf verantwoordelijk voor dat geluk?
Volgens Google is geluk, ‘een emotie en betekent ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’. Er wordt gezegd dat geluk afhangt van hoe jij met verwachtingen en teleurstellingen om gaat. Dus, hoe beter jij emotioneel in balans bent en beter om kunt gaan met niet uitgekomen verwachtingen, hoe gelukkiger jij je voelt.
Na alles wat ik gelezen heb over geluk en mijn eigen ervaringen, kwam ik tot de volgende gedachten.
Geluk zou je kunnen ophangen aan een aantal pijlers. Afhankelijk van je verleden, je waarden en normen en je levenssituatie, zullen één of meerdere pijlers belangrijker voor je zijn.
Bijvoorbeeld: Gezondheid heeft grote invloed op geluk. Zolang je gezond bent, zal je nauwelijks merken dat gezondheid invloed heeft op je geluk. Zodra je ongezond bent, stijgt de mate van impact van deze pijler. Welke pijlers zijn er voor jouw belangrijk?
Pijlers voor geluk:
Liefde: Uit de vele boeken en blogs, blijkt dat verbinding met je medemens ontzettend veel invloed heeft op geluksgevoel. Toch heb ik daar nog een kleine kanttekening bij en deel de liefde/verbinding op in drie vormen, namelijk.
- Zelfliefde. Vertrouwen hebben in jezelf en in je doen en laten. Jezelf goed geluk(t) vinden.
- Relationele liefde (levenspartner, soulmate)
- Naaste liefde (vriendschappen, familie)
Gezondheid: Ben je blij met je lichaam en functioneert je lichaam zoals jij dat graag wilt? Kan je alles doen wat je wilt of houdt je lichaam je soms tegen?
Financieel gezond: we wonen in een Westerse maatschappij waarin geld je leven een stuk aangenamer kan maken. We weten allemaal dat geld niet dé sleutel is naar geluk. Uit eigen ervaring weet ik wel dat als je weinig geld te besteden hebt, dat dat een enorme stress factor kan zijn en dus invloed heeft op je geluksgevoel.
Persoonlijke ontwikkeling (of spirituele ontwikkeling, net hoe je het wilt noemen): Kan je bijvoorbeeld plannen maken voor de toekomst of zit je ‘vast’ in je leven? Gun je het jezelf om elke dag te leren en jezelf te ontwikkelen? Kan je geluk halen uit (levens)lessen? Heb je nog dromen of doelen waar je graag aan werkt?
Veiligheid: Is je huis een thuis? Voel je je veilig bij de mensen die je regelmatig om je heen hebt? Heb je een veilige basis?
Zingeving/voldoening: Denk hierbij aan je werk, je gezinsleven, vrijwilligerswerk. Iets wat je doet, omdat je daar een goed gevoel (geluk) aan overhoudt.
Succes formule?
Wat vooral belangrijk is om te onthouden is dat er (naar mijn idee) geen ‘succes formule’ bestaat voor geluk. Geluk is namelijk vooral gebaseerd op een gevoel en laat zich moeilijk meten. Natuurlijk heb je zelf ten delen invloed op je geluk, door bepaalde keuzes te maken.
Naar mijn mening is geluk iets wat je bij vlagen intens kunt voelen en waar je soms bewuster voor stil mag staan. Geluk is niet iets wat je krampachtig kunt vasthouden. Geluk is iets wat je af en toe van het leven cadeau krijgt en waar je dan van mag genieten.
Uiteindelijk zit het ervaren en voelen van geluk in jezelf en dát gevoel is voor ieder van ons uniek.
Ik ben benieuwd, wat is geluk voor jou?
Liefs Sannie
P.s. Meer weten over hoogsensitiviteit, kijk dan eens hier. Of wil je een test doen om te kijken of je hoogsensitief bent, kijk dan hier.
Wil je meer weten over coaching, neem dan een kijkje op deze pagina.