Valkuilen van HSP’ers op hun werk

Veel HSP’ers die ik begeleid, hebben last van hun karaktereigenschap tijdens het werk. Ze hebben het gevoel dat ze opgeslokt worden door het werk of er is die éne collega die zóveel energie kost of ze kunnen geen nee zeggen, aangezien zij het natuurlijk niet gaan toegeven dat het vandaag nét even teveel is.

Hoe kan dat? Als HSP’er ben je waarschijnlijk een harde werker en erg plichtsgetrouw. Je bent goed in precisie werk en als je energie hebt, kan je alles goed overzien. Het voordeel van hoog gevoeligheid is, dat je met dezelfde informatie meer kunt bereiken vanwege je creatieve brein. Ook hebben veel HSP’ers in korte tijd overzicht en herkennen ze snel bepaalde patronen. Al met al heb je genoeg kwaliteiten in huis om een ontzettend goede medewerker te zijn.

Waarom gaat het dan zo vaak mis op de werkvloer, wat zijn de valkuilen? 

 1. Doordat je je werk graag goed wilt doen (perfect ;)), leg je de lat hoog voor jezelf. Daardoor haal je soms je eigen gestelde doel niet. Uiteindelijk raak je teleurgesteld in jezelf.
 2. Het is goed om te weten waar jouw grenzen liggen. Anders is de kans groot dat je teveel werk op de schouders neemt en daardoor overprikkelt raakt.
 3. Heb jij een vak of beroep waarin jij je hart en ziel in kwijt kan? Susan Marletta-Hart beschrijft dit op een prachtige manier: “Een ware vervulde roeping veroorzaakt een diep besef ertoe te doen, creëert verbondenheid met wie we zijn en met de reden waarom we hier op aarde zijn gekomen “.
 4. Als jouw werk je passie of roeping is, is de kans groter dat je bergen werk kunt verzetten en niet vermoeid raakt.
 5. Je vergelijkt jezelf teveel met je collega’s. Je collega’s lijken alles aan te kunnen en verzetten bergen met werk. Althans, dat denk jij. NIET DOEN. Jezelf vergelijken met anderen is zó nutteloos. Het kost je onnodig veel energie en is niet goed voor je zelfbeeld. Als jij van jezelf weet dat jij je best doet, is dat oké!
 6. Concentratie problemen. Dit kan komen door de werkplek, door bepaalde collega’s, de werkdruk of je werk is niet uitdagend genoeg.

 Wat kun je doen? 

 1. Het is ten eerste belangrijk dat je een ander soort mindset creëert. Jij bent de baas over je eigen energie. Dus in plaats van dat je zegt: ‘Ik word helemaal leeggezogen door die persoon’, is het eigenlijk: ‘Ik sta toe, dat die ander er met mijn energie vandoor gaat’. Voor meer hierover kun je mijn andere blog lezen: Energiebalans
 2. Ken je grenzen. Houdt eens twee weken bij in welke situatie je over je grenzen heen gaat. Wat gebeurt er dan? Gebeurt dat bij specifieke personen? Wat had je anders kunnen doen? En, wat ga je de volgende keer doen?
 3. Zoek iets naast je werk waar je energie uit haalt. Dat kan een sport zijn, een wandeling in de natuur of iets creatiefs.
 4. Neem tijdens je werk minipauzes. Adem een aantal keer bewust in en uit, zodat je weer in contact komt met jezelf. Je kunt hier een intentie aan koppelen. Bijvoorbeeld dat je bij elke inademing, rust inademt en bij elke uitademing blaas je stress weg. Als dit niet mogelijk is op je werkplek, loop dan even naar buiten of desnoods naar het toilet.
 5. En tot slot: Balans! Dat blijft een sleutelwoord voor de HSP. Balans tussen werk, privé, tijd voor jezelf, tijd voor je gezin, tijd voor een sociaal leven.

Succes,

Sannie

P.s. In mijn praktijk coach ik hoogsensitieve mensen door hen meer inzicht in hun hoogsensitiviteit te krijgen. Heb jij daar ook behoeft aan? Jezelf snappen? Weten hoe je systeem werkt en daar ook mee om kunnen gaan? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek via mijn afspraken planner of neem contact met mij op via het contactformulier.

work-stations-plus-espresso


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.