Prikkels! Alles mag weer!

Help, alles mag weer!

Heerlijk hoor, dat alles weer mag en kan. Maar wat is het druk overal! De agenda loopt ongemerkt weer vol en elk weekend is er weer ergens een verjaardag of een uitje. En omdat we dat zo lang niet gedaan hebben, moet je wel gaan, toch???

Poeh, best ingewikkeld weer al die prikkels. Overprikkeling is heel simpel gezegd: er komen meer prikkels binnen dan jouw brein kan verwerken. Het is dus van belang dat jij als hsp’er van jezelf weet waar jouw grenzen liggen en hoe je deze kunt bewaken.

Deze tijd is voor hsp’ers, maar ook voor niet hsp’ers weer even schakelen. En dat is oké! Het allerbelangrijkste is dat je goed naar jezelf blijft luisteren, zodat je je grenzen kunt voelen. Daarnaast moet je die grenzen natuurlijk wel gaan aangeven.

Hoe zorg je ervoor dat je nu niet overprikkeld raakt?

Voor iedereen werkt planning anders. De één houdt minutieus een agenda bij. De ander heeft 10 kladjes liggen met een planning. Plan in ieder geval herstelmomenten! Voor mij werkt bijvoorbeeld een maandkalender heel goed. Dan kan ik een beetje vooruit kijken, maar ook niet te ver. Ik heb overzicht in de drukke weekenden en kan zien wanneer er hersteltijd is en dat geeft rust en overzicht. Probeer dus uit te vinden van voor jou werkt!

Diverse hulpbronnen. Er zijn diverse producten op de markt die je helpen om te ontspannen. Denk hierbij aan etherische oliën, meditatie, een fijne hobby, verzwaringsdeken, goede voeding. Ook hierin is het weer van belang dat het bij jou past!

Grenzen stellen heeft niet enkel te maken met ‘nee’ zeggen. Veel hsp’ers zijn zich soms niet eens meer bewust van hun grenzen. Daarnaast heeft het te maken met eigenwaarde, zelfkennis, zelfvertrouwen en voor jezelf durven zorgen. Grenzen stellen gaat vaak een laagje dieper dan wat tips. Grenzen stellen kan je namelijk pas doen op het moment dat je echt in contact staat met jezelf en ook durft te kiezen voor jezelf.

Tips om nee te zeggen

Hier in ieder geval van tips om ‘nee’ te zeggen op een indirecte manier. Gun jezelf tijd om goed te kunnen verwerken wat er van je gevraagd wordt. Je kunt jezelf die tijd gunnen door de volgende voorbeeldzinnen.

🌸Dat moet ik even nakijken in mijn agenda, dan kom ik er morgen op terug.

🌸Ik wil er even over nadenken, dan app ik je later even.

🌸Dat moet ik even overleggen met mijn partner, collega of……

🌸Je overvalt me hier mee, ik kom er later bij je op terug.

🌸Ik heb daar nu geen tijd voor, maar misschien lukt het een volgende keer.

🌸Dat lukt nu niet, maar ik zou wel ……..voor je kunnen doen.

🌸Of met een dikke knipoog: Vast niet, Nope, Dacht het niet.

Dus wil je meer voor jezelf kiezen, werk dan aan je eigenwaarde. Je bent het namelijk waard om je eigen leven te leven en niet het leven van alle anderen om je heen.

Uiteindelijk is het bij overprikkeling zo, dat voorkomen beter is dan genezen. Het is belangrijk dat jij van jezelf weet wanneer je overprikkeld raakt. Als je dat namelijk weet, weet je wanneer je herstelmomenten kunt inplannen.

Heel veel succes en laat je vooral niet gek maken. Jij bent de baas over jouw agenda.

Wil je hier hulp bij, neem dan contact op via het contactformulier of plan makkelijk een gratis kennismakingsgesprek.


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.