Wat maakt de mening van de ander zo belangrijk?

Veel hsp die ik spreek in de praktijk zijn erg gevoelig voor de mening van anderen. Het heeft vaak zoveel invloed dat zijn gaan twijfelen aan zichzelf of keuzes maken die niet hun eigen keuzes zijn.

Hoe kan dat toch? Wat maakt dat die mening van de ander een hsp doet ‘vergeten’ dat hij/zij ook een eigen keuzes mag maken? Dat de mening van een ander een hsp doet twijfelen aan zijn/haar gevoelens?

Sociale Antenne

Een hsp heeft een grote sociale antenne. Het is wetenschappelijk onderzocht dat hsp zich erg bewust zijn van hun plek/functie/nut in een groep. Hsp zullen van nature aanvoelen wat er van hen verwacht wordt in het groepsbelang.

Daar komt ook bij dat door het meer opmerkzaam zijn van details, je als het ware ook andere mensen kan ‘lezen’. Dus op het moment dat je met iemand in gesprek bent, voel, zie en ervaar je als het ware al wat de ander van jou verwacht. Dat maakt dat je geneigd zult zijn om die ander sneller tegemoet te komen en je eigen behoeften te vergeten.

Daarnaast heeft de mens van nature de behoefte om ‘erbij te horen’. Als kind wil of zoek je die bevestiging eerst bij je ouders en op latere leeftijd in je omgeving. Doordat je als hsk al feilloos aanvoelt wat ‘gewenst’ gedrag is, zal je je ook zo gaan gedragen. Als jij je als hsk immers ‘gedraagt’, lees aanpast, krijg je de bevestiging dat je oké bent.

Dus de sociale antenne en de natuurlijke behoefte om erbij te horen, zorgen ervoor dat het soms ‘makkelijker’ lijkt om je maar te voegen naar de ander.

Zelfvertrouwen

Veel hsp hebben een laag zelfvertrouwen. Op jonge leeftijd wordt de basis gelegd voor je zelfvertrouwen. Door gebeurtenissen die je in je jeugd meemaakt, kan je zelfvertrouwen opbouwen of juist onzekerheid of faalangst ontwikkelen. Veel hsp hebben echter door hun altijd ‘anders voelen’ een onzekerheid opgebouwd over hun hele zijn. Ze twijfelen of ze wel oké zijn zoals ze zijn, omdat ze zich altijd anders hebben gevoeld ten opzichte van 80% van de bevolking.

Veel hsp vinden niet snel van zichzelf dat ze iets goed doen. Ze zoeken bevestiging buiten zichzelf. Door het behalen van diploma’s, het halen van deadlines op het werk, door uitdagingen in de sport, door complimenten of liefde van anderen. Deze bevestiging is echter maar kortdurend. Er is even een opleving in het zelfvertrouwen en vervolgens is er weer een nieuw doel of compliment nodig om het zelfvertrouwen te boosten.

Jouw mening telt!

Door deze twee gegevens, de sociale antenne en een laag zelfvertrouwen, twijfelen veel hsp aan hun eigen mening.

Ze staan niet genoeg in contact met hun eigen ik, waardoor ze snel gaan twijfelen zodra iemand in hun omgeving een andere mening heeft. Ze zijn geneigd de mening van de ander als waarheid te beschouwen. Daardoor ga je twijfelen aan je eigen mening. Je hebt niet genoeg vertrouwen in je eigen mening. Ga maar eens na. Als je écht ergens in gelooft, kan niemand je aan het twijfelen brengen. Maar op het moment dat je ergens al onzeker over bent, zal je nog sterker gaan twijfelen als een ander daar een mening over heeft. En als je eenmaal begint met twijfelen, stopt het meestal niet meer.

Wat is de oplossing?

 Ga werken aan je zelfvertrouwen, zodat je minder snel gaat twijfelen door anderen. Dat je ook echt gelooft dat wat jij denkt, voelt, ervaart oké is.

Hieronder 6 tips om je zelfvertrouwen te vergroten:

Kijk naar je eigen positieve kanten en noteer deze. Wat gaat er allemaal goed en welke weg heb je tot nu toe al afgelegd? Het is vaak zó makkelijk om te kijken wat je nóg niet bereikt hebt, dat je haast zou vergeten dat je al een stuk onderweg bent.

Omring jezelf met mensen die je zelfvertrouwen vergroten. Mensen waarbij jij je op je gemak voelt en bij wie je jezelf kunt zijn. Op deze manier is het makkelijker om je goed te voelen en je goed te blijven voelen.

Accepteer jezelf. Blijf niet hangen op de dingen die je ‘allemaal’ niet kunt. Richt je eens op de dingen die je wél kunt en waar je goed in bent. Ieder mens heeft positieve en negatieve kanten. Het is de kunst om beide kanten van jezelf te accepteren.

Besluit dat je het waard bent om voor jezelf te zorgen. Stel het niet uit. Gebruik elke dag als kans om de beste versie van jezelf te worden. Waarom zou je niet voor jezelf mogen zorgen?

Luister naar je innerlijke stem. Wat is goed voor jou? Zorg je goed voor jezelf, mentaal en fysiek? Zou je eigenlijk meer willen bewegen? Doe dat dan! Stel je eens voor hoe goed dat zou voelen, als je voor jezelf zorgt.

En als laatste, wees mild voor jezelf. Patronen doorbreken kost tijd, gun jezelf dat ook.

Succes Sannie

P.s. Herken je jezelf in dit verhaal en wil je hier ondersteuning in? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek via het contactformulier of via de afspraken planner.


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.