Kortsluiting in de communicatie

Je bent in gesprek met iemand die je een tijd niet hebt gezien. Je vraagt: ‘hoe gaat het met je?’. De ander antwoord: ‘Ja, prima, dank je’. Je voelt aan alles dat het helemaal niet zo prima gaat. Die glimlach voelt niet echt en ze kijkt ook niet helemaal gelukkig uit haar ogen. Je vraagt nog eens: ‘Weet je het zeker?’. Wederom is het antwoord dat alles lekker gaat.

Je raakt in de war. Je kunt er de vinger niet op leggen, maar het voelt niet goed. Je raakt even het contact en de verbinding met de ander én met jezelf kwijt. Ze zegt het één, maar jij voelt het ander. Bam, kortsluiting. Wat gebeurd er?

Untitled design

Veel HSP kennen het gevoel van kortsluiting, maar wat gebeurd er tijdens deze kortsluiting?

Waarschijnlijk zal je het volgende herkennen. Je voelt en ervaart met al je zintuigen dat de persoon tegenover je niet eerlijk is of bewust de keuze maakt om nu niet eerlijk te zijn. Het is te zien aan haar houding en uitstraling. Je voelt haar energie. Je hoort de klank in haar stem. Je krijgt echter andere informatie terug die door je hersenen geregistreerd worden. Ratio en gevoel zeggen dus allebei iets anders. Hoofd en hart raken even de verbinding met elkaar kwijt. Met als gevolg dat jij heel even de verbinding met jezelf kwijt raakt omdat je een kortsluiting ervaart. Je moet schakelen. Je had je immers al onbewust ingesteld op een ander antwoord.

Wat doe je dan? Blijf je doorvragen of laat je het erbij zitten? Als HSP wil graag voor de ander zorgen. Je empatisch vermogen komt op. Je voelt je verbonden met die persoon, maar de ander laat jouw (even) niet toe. Het is echter iemand anders zijn of haar keuze (verantwoordelijkheid) hoe hij/zij antwoord op jouw vraag. Probeer dan ook die keuze te respecteren. Adem even diep in en laat de ander in zijn/haar waarde.

Hier komt ook een stukje ego bij kijken. Je ego wil namelijk weten of je gevoel juist is. En ja, dat stukje ego heeft iedereen, je bent en blijft een mens ;).

Hopelijk is het stukje kortsluiting je zo iets duidelijker geworden.

 

Liefs Sannie

P.s. In mijn praktijk coach ik hoogsensitieve mensen door hen meer inzicht in hun hoogsensitiviteit te krijgen. Heb jij daar ook behoeft aan? Jezelf snappen? Weten hoe je systeem werkt en daar ook mee om kunnen gaan? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek via mijn afspraken planner of neem contact met mij op via het contactformulier.

 

 

 


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.