Wat kunnen wij mensen toch streng zijn voor onszelf. Veel HSP (en niet HSP trouwens ook) zijn perfectionist en maken het onnodig moeilijk voor zichzelf. Het kan een mooie eigenschap zijn, zolang je van jezelf weet wanneer het genoeg is. Perfectionisme kan je stimuleren om iets zo goed mogelijk te doen en kan je helpen het beste uit jezelf te halen. Het wordt pas een probleem als je je grenzen niet meer herkent en nooit tevreden bent over de dingen die je gedaan hebt. Onder perfectionisme ligt vaak onzekerheid of faalangst verscholen.
Het valt me regelmatig op dat cliënten de lat te hoog hebben liggen. Het enige wat dan lukt is falen. De lat ligt op een niveau dat bij voorbaat niet haalbaar is. Wat er dan gebeurt is dat je in een negatieve vicieuze cirkel komt. Je vindt dat je alles moet kunnen, want de buurvrouw kan het toch ook allemaal of die vriendin die maar door lijkt te gaan en alles volledig onder controle heeft. Misschien ben je opgevoed met de gedachte dat de zon niet voor niets opkomt en dat je de hele dag bezig moet zijn.
Stel je voor dat je een marathon wilt gaan lopen. Wat ga je dan doen? Besluit je nieuwe schoenen te kopen en in één keer 42 km te gaan lopen? Nee, natuurlijk niet, daarvoor moet je trainen. Word je boos op jezelf als dat niet in één keer lukt? Niemand zal er gek van opkijken dat je niet in één keer een marathon loopt. Daar gaat bijna een jaar training aan vooraf.
Zo werkt het ook met je geest. Je kunt je geest ook trainen. Waarom trainen mensen wel hun lichaam, maar vinden ze dat ze mentaal alles maar moeten kunnen? Waarom word je wel boos op jezelf als je overprikkeld wordt door werk, mails, social media, gezin, sociale contacten en noem maar op?
Perfectionisme is niet per definitie een negatieve eigenschap. Het kan je stimuleren om het beste uit jezelf te halen. Het wordt pas een probleem als je je grenzen niet meer herkent en nooit tevreden bent over de dingen die je gedaan hebt.
Hoe train je je geest?
• Neem eens de tijd om jouw lat te bekijken. Hoe hoog heb jij jouw lat liggen en is dat reëel?
• Stel jezelf haalbare en realistische doelen. Het werkt heel motiverend om je doelen wél te behalen.
• Perfectie bestaat niet! Niets of niemand is perfect. Zodra je dat accepteert valt er een last van je schouders.
• Leer anders met fouten om te gaan. Fouten maken is nooit leuk. Je kunt echter wel zelf kiezen hoe jij met fouten omgaat. Een fout kan je als iets negatiefs ervaren, maar je kunt je fouten ook zien als kans om te groeien en te leren.
• Vergelijk jezelf niet met anderen. Ieder huisje heeft zijn kruisje zegt het spreekwoord. Ieder mens is anders en heeft andere opvattingen over hoe je je leven kunt inrichten. Richt je op jezelf, wat kan jij doen om jouw leven zo mooi mogelijk in te richten.
• En, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, wees eens wat milder en liever voor jezelf!
Heel veel succes,
Sannie
P.s. In mijn praktijk coach ik hoogsensitieve mensen door hen meer inzicht in hun hoogsensitiviteit te krijgen. Heb jij daar ook behoeft aan? Jezelf snappen? Weten hoe je systeem werkt en daar ook mee om kunnen gaan? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek via mijn afspraken planner of neem contact met mij op via het contactformulier.