Veel cliënten die bij mij komen ervaren veel gedachten in hun hoofd. De een noemt het een gedachtenstorm, de ander noemt het stroomversnelling aan gedachten en weer een ander noemt het een sneltrein aan gedachten die niet te stoppen lijkt.
Hoe kan dat toch, dat het soms lijkt alsof je alleen nog maar je gedachten bent?
Als je weet hoe een hoogsensitief brein werkt, is het heel logisch dat je de neiging hebt om veel vanuit je hoofd te leven. In het kort werkt een hoogsensitief brein als volgt. Voor de uitgebreide uitleg, lees dit blog of bestel mijn boek 😉
Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat een hsp-er iemand is die gevoeliger is voor indrukken en scherper waarneemt dan gemiddeld.
Vergeet alleen niet, dat naast die scherpere waarneming er ook een diepere verwerking is. Het kost een hsp-er dus vaak meer tijd om dingen te verwerken.
Esther Bergsma beschrijft in haar boek het Hoogsensitieve brein heel mooi de drie fases van verwerking van het hoogsensitieve brein. Namelijk het opmerken, verwerken en reageren.
Opmerken
Je vangt prikkels op door middel van je zintuigen. Hsp’ers beschikken over de kunst van het zeer gedetailleerd kunnen waarnemen. Je zal dus meer prikkels, signalen, details oppikken uit je omgeving dan iemand die niet hoogsensitief is.
Verwerken
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er bij hsp’ers meerdere hersengebieden actief zijn bij de verwerking van de prikkels. Dit verklaart de diepgaande verwerking. Een hoogsensitief brein is harder aan het werk om alle prikkels te verwerken.
Dit verwerk proces kan de volgende dingen inhouden:
- Een risico analyse maken van alles wat je opvangt. Denk hierbij aan vragen als: ‘wat kan er gebeuren? Als ik dit doe, gebeurt er dat, maar ik kan ook….. Ik zou het ook nog op die manier kunnen aanpakken, dan……’.
- Vervolgens houdt een hoogsensitief brein ook rekening met het sociale aspect. Vaak houden hsp’ers meer rekening met de mensen om zich heen dan met hun eigen behoeften. Hsp’ers zijn zich zeer bewust van hun rol in een groep.
- De behoefte om alle prikkels die je te verwerken krijgt te kaderen of te herkennen aan de hand van eerdere ervaringen uit het verleden.
Reageren
Als je steeds meer begrijpt van het hoogsensitieve brein, kan je je voorstellen dat hsp’ers meer tijd nodig hebben om te reageren. Het kan voor hsp’ers lastiger zijn om keuzes te maken, omdat zij alles tegen elkaar afwegen. Als het je dan uiteindelijk gelukt is om een keuze te maken, is dat weer een nieuwe prikkel. Vanuit een keuze komt namelijk actie, er mag iets gebeuren. Dan komt de grote vraag: ‘heb ik het wel goed gedaan?’.
Je brein is continu aan het werk
Als je dit zo gelezen hebt, kan je je voorstellen dat een hoogsensitief brein continu aan het werk is. En dat is op zich niet meteen een probleem. Hier kunnen namelijk ook hele creatieve en ‘out of the box’ ideeën uit komen.
Het wordt vaak een probleem als mensen over- of onderprikkeld zijn. Dan bestaat de kans dat de gedachten steeds negatiever worden. Of dat je het gevoel hebt dat je geen controle meer hebt over je gedachten. Dan worden de gedachten een negatieve spiraal.
Wat je dan kunt doen, zijn een aantal dingen:
- Zorgen dat je niet over- of onderprikkeld raakt. (daar lees je hier meer over)
- Accepteren dat het zo is. Morgen weer een nieuwe dag.
- Zelf doorhebben dat je gedachten met je aan de haal gaan!
- Vervolgens kan je jouw gedachten stroom bespreken met iemand die dichtbij je staat en die weet hoe jouw brein werkt. Dan kan hij/zij je weer terug helpen bij de eerste gedachte die ontstond voordat de gedachten stroom met alles ‘aan de haal’ ging.
- Je gedachten opschrijven. Vaak zie je dan letterlijk welke gedachten helpend zijn en welke niet.
- Geloof niet altijd je gedachten. Het zijn maar ‘zinnetjes’ in je hoofd. Ze zijn niet per definitie de waarheid.
- Wees mild voor jezelf als je in een gedacht stroom zit. Grote kans namelijk dat je overprikkeld bent en het beste wat je dan voor jezelf kunt doen, is mild zijn naar jezelf toe.
Heel veel succes,
Sannie
P.s. Wil je hier hulp bij, plan dan eens een gratis kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen hoe jij op een andere manier kunt leren omgaan met je gedachten.