Ik wil zo graag mezelf zijn

‘Ik wil zo graag mezelf weer kunnen zijn’ zegt ze met een zucht en een traan. ‘Ik weet niet eens meer wat ik leuk vindt. Ik weet niet meer wat ik wil. Ik ben het contact met mezelf een beetje kwijt, geloof ik…’.

Het leven gaat door, maar je hebt het gevoel dat je maar iets doet. De dagen vliegen voorbij, je doet je ding, maar je geniet er niet meer van. Je bent veel aan het denken en twijfelt over veel dingen. Hoe is het toch zover gekomen?

Antwoorden die mensen geven op de vraag ‘Wie ben je?’ variëren enorm.

 • Ik ben moeder of partner van…
 • Ik ben een dierenvriend
 • Ik heb die leeftijd.
 • Ik heb die functie
 • Ik ben ‘voornaam’
 • Ik ben kreeft (of elk ander willekeurig sterrenbeeld)

Maar zeggen die rollen, je naam, je sterrenbeeld of leeftijd echt iets over wie jij bent? Dit zijn namelijk de rollen die jij in je leven vervuld. Maar wie ben jij? Wat zijn jouw waarden en normen? Wat is voor jou belangrijk in dit leven? Welke karaktereigenschappen maken jou zo leuk? (Of soms minder leuk 😉)

Dat zijn moeilijke vragen waar uiteindelijk alleen jij de antwoorden op hebt. Die antwoorden liggen soms onder een dikke laag stof. Dit kan verschillende redenen hebben.

 • Je prioriteiten lagen tijdelijk ergens anders
 • Je hebt je te lang aangepast aan anderen (zie dit blog)
 • Door een te laag zelfvertrouwen vind je het lastig om je stem te laten horen
 • Van huis uit heb je geleerd dat je altijd eerst voor de ander zorgt, dan pas aan jezelf mag denken
 • Van huis uit heb je geleerd dat het plaatje er van buiten perfect uit moet zien. Het maakt niet uit als je daarom jezelf voorbij loopt.

Eerlijk is eerlijk. De vraag ‘wie ben je?’ is een ontzettend lastige vraag. Je zou kunnen beginnen met de volgende vragen.

 • Waar word ik blij van?
 • Wie ben ik in ieder geval niet?

En wat als jij 100% jezelf zou zijn? Wat zou er dan veranderen in je huidige leven, in je relaties in je werk? Durf je die stap te nemen?

Ik geloof dat iedereen diep van binnen weet wie hij/zij is en wat je wilt in dit leven. Doordat je echter jezelf hebt aangeleerd dat dat er niet mag zijn of dat dat niet belangrijk is, weet je niet beter dan je eigen ‘ik’ weg te drukken. Je bent het alleen even kwijtgeraakt, het is niet verloren!

Begin stapje voor stapje. Stel jezelf de bovenstaande vragen regelmatig. Doe vaker dingen waar jij blij van wordt, zodat je weer de verbinding met jezelf voelt. Durf bij de mensen die dichtbij je staan ook af en toe de echte jij te laten zien, zodat je vertrouwen kan groeien dat jij er mag zijn.

Succes,

Sannie

Wil je hier hulp bij, neem dan contact op via het contactformulier of plan makkelijk een gratis kennismakingsgesprek.


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.