Hooggevoelig en vriendschap

Kan het zijn dat hsp’ers het soms lastiger vinden om vriendschappen gezond te houden?

Je kent het misschien wel. Je voelt al een tijdje dat de relatie niet meer gelijkwaardig is. Je vriend(in) heeft het altijd over zichzelf en jij bent degene die altijd een luisterend oor biedt. Of de afspraken moeten altijd van jou kant komen, je vriend(in) is nooit degene die eens een appje stuurt. Of voor de goede vrede houd je jezelf maar in als je merkt dat jullie toch wel steeds meer uit elkaar groeien.

Veel hsp’ers hebben behoefte aan een intense verbinding met hun medemens. Een verbinding van wederzijds vertrouwen, respect en uiteraard liefde. Die behoefte aan verbinding kan soms zo groot zijn, dat ze niet meer zien dat een bepaalde vriendschap eigenlijk niet meer zo gezond is. Ze zijn zich gaan voegen naar wat de ander van de vriendschap verwacht. Toch is het vaak een hele stap om een vriendschap te laten verwateren of te verbreken.

Oer angst

Ook dit is weer logisch, aangezien wij als mensen bepaalde ‘oer-angsten’ hebben. Eén daarvan is de angst om alleen over te blijven. Als mens willen we er graag bij horen. Vanuit de oertijd was je kans om te overleven immers een stuk kleiner als je alleen was. Daarbij komt bij het verbreken van een relatie, altijd een rouw proces. Je verliest immer iets wat misschien vroeger wel heel mooi is geweest.

En vergeet niet. In een relatie ben je altijd met z’n tweeën. Dus betrek niet alles op jezelf als een vriendschap niet lekker loopt. Beide personen zijn verantwoordelijk voor de vriendschap, dat is niet één persoon zijn/haar taak.

Wat wil jij?

Bepaal eens voor jezelf wat jij verwacht van een vriendschap? Hoe ziet een vriendschap er voor jou uit?

In mijn beleving gééft een vriendschap je energie en hoort deze je geen energie te kosten. In een vriendschap zijn er géén ongeschreven regels. In een vriendschap is er oprechte interesse in elkaar en kan je elkaar spiegelen. Je hoeft het dus niet altijd met elkaar eens te zijn, maar zolang je daarover kunt sparren en zonder oordeel naar elkaar kunt luisteren, zal het je vriendschap versterken. Een vriend is heel cliché, iemand met wie je kunt lachen en huilen.

Wat betekent vriendschap voor jou? Laat je het mij weten op social media?

Liefs Sannie

 

P.s. Meer weten over hoogsensitiviteit, kijk dan eens hier. Of wil je een test doen om te kijken of je hoogsensitief bent, kijk dan hier.

Wil je meer weten over coaching, neem dan een kijkje op deze pagina.


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.