8 Manieren om je Zelfvertrouwen te vergroten

Het klinkt vaak zo makkelijk, ‘ik wil ‘gewoon’ wat meer zelfvertrouwen’. Of, ‘als ik meer zelfvertrouwen heb, kan ik eindelijk bepaalde stappen nemen’. Waarom is het dan toch zo lastig om écht je zelfvertrouwen te vergroten?

Op jonge leeftijd wordt de basis gelegd voor je zelfvertrouwen. Door gebeurtenissen die je in je jeugd meemaakt, kun je zelfvertrouwen opbouwen of juist onzekerheid of faalangst ontwikkelen. Denk niet meteen dat dit traumatische of heftige gebeurtenissen moeten zijn. Dit kunnen hele simpele gebeurtenissen zijn. Bijvoorbeeld; een klasgenootje op de basisschool vindt de tekening, waar jij net héél erg je best op hebt gedaan en waar jij heel trots op bent, heel erg stom en lelijk. Op basis van één situatie, waar bijna alle kinderen doorheen gaan, kun je jezelf al bepaalde overtuigingen aangeleerd hebben. Het ene kind is alleen sneller geraakt dan het andere.

Als je dus op volwassen leeftijd onzeker bent, is de kans groot dat je dit in al de voorgaande jaren, mede door negatieve ervaringen, hebt opgebouwd. Wees dan niet zo streng voor jezelf, als je na één week getracht hebt het tij te keren, nóg niet overloopt van het zelfvertrouwen. Patronen die je al jaren hanteert, doorbreek je niet in één keer. Daar heb je doorzettingsvermogen en discipline voor nodig.

 Dus wat kun je doen? 

 • Begin én eindig elke dag met een positieve affirmatie. Het klinkt héél flauw, maar uiteindelijk werkt het. Een affirmatie is een zin of spreuk om je gedachten, je zelfbeeld, je gezondheid en je zelfvertrouwen te beïnvloeden. Ik heb dit zelf recentelijk gebruikt tijdens het lopen van een halve marathon. In de aanloop voor de dag zelf, herhaalde ik continu voor mezelf: ‘ik kan dit, ik wil dit, ik ga het doen, ik ga knallen’. Woorden die bij mij passen en die voor mij kloppen. Op de momenten dat ik het zwaar had tijdens de loop, bleef ik deze woorden voor mezelf herhalen, zodat er geen ruimte was voor twijfel en negatieve gedachten. Het is belangrijk dat je een affirmatie voor jezelf maakt in jouw eigen woorden en een die bij jou past. Schrijf dit op een mooi stuk papier en hang het ergens op waar je het dagelijks ziet. 
 • Kijk naar je eigen positieve kanten en noteer deze. Wat gaat er allemaal goed en welke weg heb je tot nu toe al afgelegd? Het is vaak zó makkelijk om te kijken wat je nóg niet bereikt hebt, dat je haast zou vergeten dat je al een stuk onderweg bent. Als mooi voorbeeld kan ik hier wederom het hardlopen gebruiken. Ik kan op sommige dagen ontevreden zijn met een tijd of afstand die ik gelopen heb. Dan ga ik voorbij aan het feit dat ik twee jaar geleden amper 5 kilometer kon lopen. Ik heb dus eigenlijk al heel veel bereikt. Ik ben dan alleen zo bezig met het grotere doel, dat ik vergeet te genieten van de weg die ik al afgelegd heb.
 • Omring jezelf met mensen die je zelfvertrouwen vergroten. Mensen waarbij jij je op je gemak voelt en bij wie je jezelf kunt zijn. Op deze manier is het makkelijker om je goed te voelen en je goed te blijven voelen.
 • Accepteer jezelf. Blijf niet hangen op de dingen die je ‘allemaal’ niet kunt. Richt je eens op de dingen die je wél kunt en waar je goed in bent. Ieder mens heeft positieve en negatieve kanten. Het is de kunst om beide kanten van jezelf te accepteren.
 • Besluit dat je het waard bent om voor jezelf te zorgen. Stel het niet uit. Gebruik elke dag als kans om de beste versie van jezelf te worden. Waarom zou je niet voor jezelf mogen zorgen?
 • Luister naar je innerlijke stem. Wat is goed voor jou? Zorg je goed voor jezelf, mentaal en fysiek? Zou je eigenlijk meer willen bewegen? Doe dat dan! Stel je eens voor hoe goed dat zou voelen, als je voor jezelf zorgt. 
 • Zoek een voorbeeld. Zoek iemand, waarvan jij vindt dat hij/zij zelfvertrouwen uitstraalt. Hoe ziet dat eruit, hoe doet die persoon dat? Wat zou je van die persoon kunnen leren?
 • En als laatste, wees mild voor jezelf. Patronen doorbreken kost tijd, gun jezelf dat ook. 

Succes,

Sannie

P.s. In het volgende blog zal ik voorbeelden geven van positieve affirmaties.

Zelfvertrouwen


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.