Kritiek, hoe ga je daarmee om?

Kritiek of feedback (feedback heeft een meer positieve insteek), een lastig item voor sommige HSP. Ook hier spelen meerdere factoren een rol. Van wie komt de kritiek, is de kritiek terecht, op welke manier wordt het gebracht, is het opbouwend bedoeld, of haalt iemand je naar beneden?
Kritiek of feedback hoeft niet altijd iets negatiefs te zijn. Het heeft alleen vaak een negatieve lading, of het wordt als zodanig opgepakt.

Hieronder wat tips welke je kunt gebruiken in het omgaan met kritiek.

• Luister! Luister goed naar degene die kritiek geeft. Probeer je niet meteen aangevallen te voelen, ga niet gelijk in de verdediging, maar luister eerst naar wat die persoon nou echt wil zeggen? Wil hij/zij jou helpen of is het een aanval? Is het misschien terecht?

• Sta eens even stil bij jezelf en voel wat er bij jou gebeurt als je kritiek krijgt. Hoe komt kritiek binnen? Voel je je persoonlijk aangevallen? Denk je meteen dat je iets niet goed hebt gedaan? Wanneer je je meteen aangevallen voelt, hoor je waarschijnlijk niet meer wat de ander tegen je zegt en kun je niet meer goed luisteren. Als je inzicht hebt in hoe jouw systeem omgaat met kritiek, dan is het ook mogelijk om het om te buigen. Op de momenten dat je kritiek krijgt, weet je op voorhand al dat je goed moet gaan luisteren in plaats van dat je je aangevallen gaat voelen.

• Communiceer! Vraag na bij de ander hoe hij/zij het bedoelt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Dus als ik het goed begrijp, bedoel je….’ . Zo voorkom je dat je gedachten met de kritiek aan de haal gaan en het veel complexer maken dan het misschien is. Je kunt ook vragen wat de ander dan van jou verwacht. Bijvoorbeeld: ‘Wat denk je dat ik hieraan zou kunnen doen?’ of ‘Wat is voor jou een goede manier om dit op te lossen?’. Zo houdt je de communicatie open en schep je duidelijkheid.

• Probeer lessen te halen uit kritiek. Juist van kritiek kun je veel leren en groeien. Soms leer je iets over jezelf, soms over de ander. Probeer niet meteen te denken dat de ander het negatief bedoelt. Laat je niet beperken door hetgeen wat de ander zegt.

• En tot slot. Wees mild voor jezelf. Gun jezelf de tijd om te leren omgaan met kritiek. Kritiek is niet altijd makkelijk, maar kan er wel voor zorgen dat je kunt groeien.

Succes, Sannie

Kritiek


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.