Het vrouwelijk lichaam

Het vrouwelijk lichaam. Een onderwerp wat héél vaak besproken wordt in de praktijk en waar ik via social media ook regelmatig vragen of opmerkingen over krijg. En dan in verschillende facetten. Zoals het ontevreden zijn over je lichaam, het niet accepteren van je lichaam, het niet vertrouwen op je lichaam, moeite hebben met het verzorgen van je lichaam omdat je er niet blij mee bent, moeite hebben om te genieten van je lichaam omdat je je lichaam niet accepteert.

Ik zal je proberen uit te leggen hoe ik het zie. Jij als mens bestaat uit meerdere stukjes.

– je lichaam
– je geest
– je ziel
– je energie
– je uitstraling
– je gevoelswereld
– je intuïtie

En al die stukjes samen, maken jou tot de vrouw/man die je bent. In de praktijk zie ik helaas vaak dat m.n. vrouwen het stuk lichaam niet accepteren. Het lichaam is er, maar mag er eigenlijk niet zijn. Ze negeren eigenlijk een stukje van zichzelf.

Alle delen van wie jij bent willen en verdienen (jouw) aandacht. Op het moment dat jij één van die delen negeert, zal dat deel harder schreeuwen om aandacht. Op het moment dat jij dus je lichaam negeert zal jou lichaam nog harder schreeuwen om aandacht. Dat kan het lichaam bijvoorbeeld doen door lichamelijk kwalen. Het lichaam wil jou laten weten dat het er ook nog is.

Ik spreek bijvoorbeeld vrouwen in de praktijk die fitter willen worden of gewicht kwijt willen raken. Dat is een mooi streven, het willen zorgen voor hun lichaam. Maar aan de andere kant uiten ze kritiek op dat lichaam, want ‘het ziet er niet uit’, ‘het doet niet wat ik wil’. Hoe groot is de motivatie om goed voor je lichaam te zorgen, als je je lichaam bij voorbaat al niet waardeert en accepteert?

Draai het eens om. Wees eerst eens lief voor je lichaam en leer je lichaam te accepteren. Dan zal het ook makkelijker zijn om er beter voor te zorgen.

En ook dit weer in kleine stapjes!

 • Dus bijvoorbeeld na het douchen je lichaam insmeren met een bodylotion en dan niet snel, snel, maar bewust en met aandacht en liefde.
 • Of door dankbaar te zijn voor wat je fijn vind aan je lichaam of misschien zelfs de delen die je moeilijker accepteert van jezelf. Je benen dragen je bijvoorbeeld de hele dag. Dan kan je ze misschien niet mooi genoeg vinden, ze dragen je hele lichaam.

Onthoud goed, jij bent niet je lichaam. Je lichaam is een stukje van jou. En al die stukjes samen maken jou tot het mooie mens dat je bent.

 


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.