Dilemma’s van een hoogsensitieve moeder

Het zijn van een hoogsensitieve moeder is niet altijd even makkelijk. Het brengt extra uitdagingen met zich mee. Tot een aantal jaar geleden wilde ik alles perfect doen in de opvoeding van onze kinderen. Het liefst wilde ik ze overal tegen beschermen en dat ging dikwijls ten koste van mijzelf.

Ook hier komen een aantal hoogsensitieve eigenschappen om de hoek kijken. Zorgzaam zijn, behoefte aan verbinding, intens voelen, perfectionisme, verantwoordelijkheidsgevoel en verlangen naar harmonie. Voor mij stond alles in teken van ‘het goed doen als moeder’. Of liever gezegd, ik moest het perfect doen en dat terwijl ik bijna continu overprikkeld was. Nu is onderstaande mijn persoonlijke verhaal, dus het zal niet voor iedereen bekend klinken. Toch hoor ik dit verhaal ook regelmatig in de praktijk. Vrouwen ervaren soms dat het geluk en lot van de kinderen volledig in hun handen ligt. De lat ligt hoog.

Het is in de huidige tijd ook niet makkelijk om alles te combineren. Je hebt wellicht een baan, de kinderen, een partner en dan ook nog je eigen ik. Je kunt waarschijnlijk raden wat als eerste op de achtergrond verdwijnt.

Persoonlijk heb ik veel gehad aan de les die mijn opleider mij toentertijd gaf. In een bepaalde situatie (overlijden van overgrootvader) had ik de lat weer eens veel te hoog voor mezelf gelegd. Ik was behoorlijk over mijn toeren. Aangezien IK dit goed moest doen, het was MIJN verantwoordelijkheid als moeder om ervoor te zorgen dat onze kinderen hier geen trauma of vervelende herinneringen aan zouden overhouden.

Mijn opleider zei toen: ‘Sannie, hoe goed je het ook doet als ouder, ga er alsjeblieft vanuit dat je later gegarandeerd te horen zult krijgen dat je dingen niet goed gedaan hebt. Je doet je best en je handelt nu vanuit liefde, dat is genoeg.’

En die woorden gaven mij toen en nu nog steeds zoveel rust. Ik doe inderdaad mijn best, maar ik ben ook niet perfect. Dus ja, er zullen ook dingen zijn die mijn kinderen niet leuk aan mij vinden. Al zullen ze dat nu uit loyaliteit nog niet toegeven 😉 .hsp moeder

Ook heb ik geleerd dat ik een te groot verantwoordelijkheidsgevoel had. Ik trok alle verantwoordelijkheid naar mijzelf toe. Hiermee maakte ik het niet alleen mijzelf moeilijk, maar ontnam ook mijn partner zijn verantwoordelijkheid. Ik gaf hem nagenoeg geen ruimte om zijn verantwoordelijkheid in de opvoeding op te pakken. Pas nadat ik hierin vastliep, zijn we onze rollen in de opvoeding eens gaan bekijken. Zodat we hierin naar oplossingen konden gaan zoeken. Oplossingen, zodat we beide verantwoordelijkheid dragen in de opvoeding van de kinderen. Hiervoor moet je eerlijk naar jezelf durven kijken. Wat is jouw aandeel hierin? Daarnaast is uiteraard ook een goede communicatie met je partner van belang.

Gelukkig zijn er daarnaast genoeg voordelen te noemen van een hoogsensitieve ouder.

 • Je hebt vaak een één blik genoeg om te weten hoe het met je kind is.
 • Als je eenmaal op je gevoel durft te vertrouwen, kan opvoeden je van nature goed af gaan.
 • Je kunt je kind leren dat het oké is om emoties te ervaren.
 • Als je een hsk hebt, kan je samen oefeningen doen om te ‘ontprikkelen’, hoe leuk is dat!
 • Je kunt gevoelens van trots en liefde voor je kinderen intens voelen en hiervan genieten!

Dus, mocht je jezelf hierin herkennen: Je doet je best. Je handelt vanuit liefde. Dat is genoeg!

Liefs Sannie

P.s. meer lezen over hoogsensitief ouderschap? Lees hier mijn persoonlijke verhaal.


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.