Hoe kom je als HSP de winter door?
De winter. Bij de één geliefd, bij de ander een periode van afzien en de dagen aftellen dat de lente weer begint. De dagen zijn korter en de dagen kunnen zwaarder aanvoelen. De winterdip ligt op de loer en je voelt je continu moe. Wat kan je hieraan doen?
Ten eerste is het goed om te weten wat hoogsensitief zijn inhoud. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat een HSP iemand is die gevoeliger is voor indrukken en scherper waarneemt dan gemiddeld. Het is niet zo dat je zintuigen beter zijn, maar je verwerkt de informatie die via je zintuigen binnen komt uitgebreider. In de winter kan het dus zijn dat je sneller wordt beïnvloed door de kortere dagen, door het sombere licht, het meer binnen zijn.
Dan nu zeven tips die je tijdens de winter zullen ondersteunen.
-
Focus een paar keer per dag op jezelf.
Doe dit in het begin in alle rust. Haal een paar keer bewust adem om je te concentreren op jezelf. Hoe voel jij je op dit moment? Hoe voelt je lichaam? Als je merkt dat je afgeleid wordt door geluiden in de omgeving, focus je dan weer op je ademhaling. Door dit te oefenen leer je hoe het voelt om in contact te zijn met jezelf. Als je meer in contact staat met jezelf, voel je ook intuïtief wat jij op dat moment nodig hebt.
-
Gebruik de elementen van de natuur om meer in contact te komen met jezelf.
Juist in de winter kan je de kracht van de natuur gebruiken. Laat het weer je niet tegenhouden om naar buiten te gaan. Probeer elke dag minimaal een half uur buiten te zijn. Voel de wind of de regen op je huid. Laat je niet stoppen door de kou. Probeer overdag zoveel mogelijk daglicht op te nemen. Laat de winter je zintuigen prikkelen. Voel hoeveel je opknapt van de frisse buitenlucht.
-
Zorg goed voor je lichaam.
Hsp zijn gevoelig voor prikkels. Niet alleen van prikkels van buitenaf, maar ook van binnenuit. Prikkels die jouw eigen lichaam je geeft. Dat is dus een fantastisch systeem, mits je luistert naar je lichaam. Verzorg je lichaam dan ook goed! Persoonlijk merk ik het ontzettend als ik teveel suikers eet. Dan krijg ik sneller migraine en slaap slechter. Voel waar je lichaam echt behoefte aan heeft qua voeding. Eet genoeg groente en fruit en wees matig met koffie, suikers en alcohol. Drink daarnaast genoeg water, dit word snel vergeten als de temperatuur laag is.
-
Maak van je huis een thuis.
Hoe kom jij thuis na een lange dag werken? Op het toppunt van de winter, gaat de zon al vroeg onder. De kans dat je in een donker huis thuiskomt is groot. Maak het dan zo gezellig mogelijk. Zorg dat je huis opgeruimd is. Steek wat kaarsen aan en zet fijne muziek op. Zodat je thuis ook echt kunt ontspannen.
-
Gebruik vitamine D.
Vitamine D3 maakt je lichaam normaliter aan onder invloed van zonlicht. In de winter zijn we minder buiten en maken we dus minder vitamine D aan. Daarbij beschermen we ons in de zomer tegen de zon en maken we tegenwoordig ook in de zomer minder vitamine D aan. Vitamine D heeft o.a. invloed op je mentale gemoedstoestand. Laat je goed voorlichten in de winkel over welke vitamine D voor jou geschikt is. Vitamine D lost op in vetten. Dus koop een vitamine D die bijvoorbeeld in een capsule zit met olie.
-
Vergeet niet te lachen.
Plan leuke dingen voor jezelf. Klinkt logisch, maar de winter nodigt ons vaak uit om binnen te blijven in plaats van de deur uit te gaan. Begin bijvoorbeeld juist nu die cursus die je zo leuk lijkt, plan een bezoek aan het theater, spreek wat vaker af met fijne mensen of ga lekker sporten.
-
Accepteer dat het winter is.
Klinkt misschien gek, maar accepteer dat het winter is. Accepteer dat je je sneller vermoeid voelt. Door continu geïrriteerd te zijn of te balen van de winter, gaat de winter echt niet sneller voorbij.
Wees mild voor jezelf en accepteer dat je nu soms wat minder energie hebt en dat je meer slaap nodig hebt. Op die manier ben je goed uitgerust voor de sprankelende lente die op haar weg is!
Sannie Alblas-Smit
P.s. Twijfel je al een poosje aan coaching? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek via het contactformulier.