De verbanden leggen in een hoogsensitief brein

Ik weet het nog hoe het voelde, ik kon wel door de grond zakken. Voorlezen in groepjes op de basisschool, ik zal rond de 7-8 jaar geweest zijn.

‘Lisa had prachtige gitaarzwarte haren’ las ik enthousiast voor. Ik vond het volkomen logisch. Want op een akoestische gitaar zit vaak zo’n zwarte glimmende plek. Maar toen het groepje om mij heen begon te lachen, voelde ik dat ik iets verkeerds had gezegd. Erger nog, ik had schijnbaar iets héél doms gezegd.
Toen zag ik het, het moest zijn ‘gitzwarte haren’, maar voor corrigeren was het te laat. Door het lachen gaven zij mij het gevoel alsof ik echt de meest domme fout gemaakt had die ik maar kon maken. Terwijl ik ergens ook voelde dat ze zelf ook niet heel bekend waren met het woord gitzwart…

Onder andere daar, in combinatie met mijn pestverleden, is een zaadje geplant dat ik van mijn pubertijd tot jong volwassen leeftijd alles wat ik zei in mijn hoofd eerst tien keer gerepeteerd had. De angst om weer die schaamte te voelen dat ik weer iets doms zou zeggen zat diep.

Maar niet meer spontaan iets kunnen zeggen en alles in je hoofd repeteren kost ontzettend veel energie. Door een portie doorzettingsvermogen en een opleiding tot coach/therapeut heb ik uiteindelijk geleerd om niet meer alles in mijn hoofd te repeteren. Om weer te vertrouwen in mijn eigen stem, mijn verhalen, mijn mening.

Nu kan ik het verklaren. Een hoogsensitief brein kan verbanden leggen, creatief denken, ‘out of the box’ denken. En dat zijn soms verbanden die anderen niet kunnen volgen.

Nu kan ik dat zien als een kwaliteit, iets moois. Ik kan het namelijk naast mij neerleggen als anderen mij niet meteen kunnen volgen. Maar die jonge Sannie, die heeft daar toen een deukje opgelopen en ook dat is oké. De vraag is, hoe ga je daarmee om in je volwassen leven? Dat is namelijk het leven.

Liefs Sannie

P.s. Herken je dit ook en wil je hier hulp bij, neem dan contact op via het contactformulier of plan makkelijk een gratis kennismakingsgesprek.

Je kan ook een kijkje nemen bij mijn doeboek. Het boek helpt je om op een positieve manier naar je hoogsensitiviteit én jezelf te kijken.


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.