De meest simpele manieren om met je hoogsensitiviteit om te gaan

Als je hoogsensitief bent komen prikkels van buitenaf net iets harder binnen. De prikkels die je binnenkrijgt, worden meer diepgaand verwerkt. Dit betekent dat je intens kunt genieten van bijvoorbeeld mooie muziek, de natuur en kunst. Je hebt oog voor details. Je hebt waarschijnlijk een goede intuïtie. Mensen voelen zich snel verbonden met jou, omdat je je goed kan afstemmen op je medemens. 

Jammer genoeg zien veel mensen hoogsensitiviteit als iets negatiefs. Je zenuwstelsel raakt sneller overprikkeld. Daardoor voel je je snel moe of futloos. Of je hebt het gevoel dat je hoofd overloopt door gedachtes. Veel hoogsensitieve personen (hsp-er) hebben daardoor een laag zelfbeeld. Ze hebben het gevoel ‘anders’ te zijn. Ze voelen zich zwak omdat ze het gevoel hebben niet mee te kunnen draaien in de tijd van tegenwoordig. Er zijn ook veel prikkels, denk hierbij aan werk, gezin, social media, computer, telefoon, televisie. Als hsp-er is het soms lastig om niet overprikkeld te raken.

Wat kan je als hsp-er doen? Wat zijn de belangrijkste dingen om jezelf aan te leren, zodat je kunt genieten van jouw unieke eigenschap?
 •  Leer jezelf én je hoogsensitiviteit kennen. Wat betekent het voor jou om hoogsensitief te zijn? Wat zijn jouw behoeftes, wat is goed voor jouw lichaam en geest en wat is niet goed voor jouw lichaam en geest? Wat zijn je grenzen?  Denk hierbij ook aan voeding, met wat voor mensen ga je om, hoe veel tijd besteedt je aan tv kijken, social media, hoe vaak doe jij dingen tegen je gevoel in? Hou dit eens een poos bij in een agenda of dagboek en wellicht ga je patronen herkennen.
 • Verval niet in slachtoffergedrag. Je gevoeligheid is geen excuus om problemen op te lossen of om problemen uit de weg te gaan. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven en dus ook met hoe jij met je hooggevoeligheid omgaat. Neem verantwoordelijkheid voor je leven én voor je hoogsensitiviteit. 
 • De 4 R-en. Rust, reinheid, regelmaat en ruimte. Heb je een fijne slaapkamer, kom je daar tot rust? Probeer regelmaat te creëren met betrekking tot je slaaptijden. Durf jij waar nodig een korte pauze in te lassen om even op te laden? Heb je een opgeruimd huis, waar je echt kunt ontspannen? Zorg goed voor jezelf! 
 • Balans. Het lijkt zo simpel en dat is het ook. Is jouw privé leven in balans met jouw werk leven? Staat jouw eigen tijd in balans met de tijd die je met of aan anderen besteedt? 
 • Accepteer jezelf zoals je bent!hoogsensitief tips Ga jezelf niet veroordelen. Focus je op de positieve dingen in je leven en wees daar dankbaar voor. Het leven is te kort om jezelf naar beneden te halen. Jouw ware ik, wil gewoon zíjn, zonder dat jij het jezelf moeilijk maakt door perfectionisme of te hoge eisen aan jezelf.

Dit lijken ogenschijnlijk simpele tips en je eerste reactie zal misschien zijn: ‘dat weet ik al’. Er is echter een verschil in het weten en de uitvoering ervan. Ik weet zeker, als je je bewust bezig gaat houden met deze tips, het makkelijker voor je zal om met je hoogsensitiviteit om te gaan.

 Succes,

 Sannie


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.