Het belang van jouw eigen ruimte

Wat is je ‘eigen ruimte’?

Als je wel eens bij mij geweest bent, weet je waarschijnlijk ook dat ik héél mooi kan tekenen 😉 . Ik teken graag omdat het een goed beeld geeft van datgene wat ik uitleg. Soms zegt een tekening meer dan woorden. Ik teken regelmatig hoe het werkt met je ‘eigen ruimte’.

De valkuil van veel HSP is dat ze erg gericht zijn op hun buitenwereld. Zoals je kunt zien in tekening 1. Alle antennes zijn gericht op de buitenwereld. Door te proberen alles in de gaten te houden, denk je vaak controle te hebben. Het tegenovergestelde is echter waar. Je kunt namelijk geen controle hebben over álles. Je hoopt waarschijnlijk door alles in de gaten te houden (bewust of onbewust) dat je overzicht creëert. Het enige wat je hoogstwaarschijnlijk creëert is een vol hoofd, vol gedachten.
Bovendien is nog een groot nadeel van alle antennes uitstaan, dat je nu juist geen contact hebt met jezelf. Je staat als het ware naast je eigen ruimte. Door alle verbindingen die je buiten jezelf hebt gelegd, ben je de verbinding met jezelf verloren. Je ‘schiet’ als het ware uit je eigen ruimte. Als je buiten je eigen ruimte staat, ben je je ook niet bewust van je grenzen. Op deze manier kan iedereen in en uit jouw energie lopen en zal je heel veel prikkels binnen krijgen. Wat weer tot gevolg heeft dat je overprikkelt raakt en je je vermoeid zult voelen.

Wat houdt dat dan in, je ‘eigen ruimte’?Eigen ruimte antennes

Je eigen ruimte is een ruimte, waarin jij helemaal oké bent. In die ruimte voel jij je goed en kan jij zijn wie je bent. Zodra jij in je eigen ruimte bent, hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. In je eigen ruimte is het niet nodig om al je antennes uit te hebben staan. Je hoeft je namelijk niet te verantwoorden, aangezien jij goed bent zoals je bent. Je bent je bewust van je eigen grenzen en waarden en normen. Dat zou er uit kunnen zien zoals in tekening 2.
Als jij je bewust bent van wat jouw eigen ruimte is, zal je ook merken wanneer iemand in jouw eigen ruimte komt en op jouw energie ‘meelift’. HSP hebben vaak een fijne energie om zich heen waar anderen zich ook prettig in voelen. Als jij als HSP je niet bewust bent dat iemand anders zich oplaadt aan jouw energie, zal je je na de ontmoeting vermoeid voelen.

Hoe kom ik erachter wat mijn ‘eigen ruimte’ is?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om uit te vinden wat jouw persoonlijke ruimte is. Het is soms handig om dit samen met iemand te doen.

1. Als je met twee personen bent, loop eens rustig naar elkaar toe en probeer heel bewust te voelen wanneer de ander te dichtbij komt. Tot wanneer is het nog oké en wanneer begint het oncomfortabel te voelen? Dit is natuurlijk ook persoonsafhankelijk. Je partner of beste vriend(in) zal dichterbij mogen komen dan iemand die je niet of nauwelijks kent.

2. Probeer je jouw eigen ruimte voor te stellen. Als je dit doet, doe het helemaal op gevoel en gebruik je fantasie. Stel jezelf dan de volgende vragen, wie staat er in jouw eigen ruimte, wat neem je mee aan bagage (van jezelf of van een ander), hoe groot is jouw eigen ruimte, hoe zien de grenzen van jouw ruimte eruit?

3. Soms kan het zinvol zijn om een coach te bezoeken. Sommige HSP zijn zo gewend zich aan te passen, dat ze zich niet meer bewust zijn van hun eigen ruimte en hun eigen IK. Met behulp van een coach kun je dan op onderzoek gaan hoe jou eigen ruimte eruit ziet.

Wat zijn de voordelen als je je bewust bent van je eigen ruimte?

Als je je bewust bent van je eigen ruimte én kunt leven vanuit je eigen ruimte zul je:

– Meer energie overhouden
– Beter je grenzen herkennen
– Minder last hebben van ‘energielifters’
– Meer in contact staan met jezelf
– Je positieve kanten van je HSP zijn ontdekken

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit stuk, stel je vragen via info@praktijksannie.nl of via het contactformulier.

Warme groet,

Sannie

P.s. In mijn praktijk coach ik hoogsensitieve mensen door hen meer inzicht in hun hoogsensitiviteit te krijgen. Heb jij daar ook behoeft aan? Jezelf snappen? Weten hoe je systeem werkt en daar ook mee om kunnen gaan? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek via mijn afspraken planner of neem contact met mij op via het contactformulier.


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.