Alle ballen hoog houden

Vorig jaar hoorde ik onderstaand verhaal van Mirre de Noo. Zij is oncologisch en gastro-intestinaal chirurg in het Deventer Ziekenhuis. Mirre heeft een lezing gegeven over de combinatie van carrière en het moederschap. Aan de hand van die lezing is dit blog ontstaan.

De afgelopen tijd heb ik in de praktijk regelmatig vrouwen gesproken die moeite hadden om alle ballen hoog te houden. Of die zichzelf een te hoge druk opleggen om de ballen hoog te houden. Zodra ik dat hoor, denk ik aan het verhaal van Mirre. Vandaar dat ik Mirre gevraagd heb of ik haar verhaal op mijn site mocht plaatsen.

Veel werkende vrouwen durven niet toe te geven dat het moederschap hen zwaar valt en liegen daarom tegen de buitenwereld. Een recent onderzoek toonde aan dat ruim negentig procent van de moeders die tevens een carrière heeft, zegt dat ze het niet moeilijk vindt om moeder te zijn, terwijl ze het in werkelijkheid behoorlijk zwaar vindt. Dit is een veel hoger percentage dat enkele decennia geleden, toen er nog vrijwel geen tweeverdieners waren.

Nou ik vind het soms behoorlijk pittig. Ik heb wel eens het gevoel dat ik tekort schiet. Thuis, omdat ik aan het werk ben. In het ziekenhuis, omdat ik niet elke dag aanwezig ben voor mijn patiënten. Het schijnt dat ik een perfectionist ben, maar ik denk dat jullie dit allemaal herkennen?

In juni mocht ik een lezing houden tijdens de eerste editie van het Mamafestival. Mijn lezing ging over hoe ik mijn carrière als chirurg combineer met het moederschap. Mijn betoog over hoe ik alle ballen in de lucht probeer te houden.

Ik realiseerde me dat dit voor alle werkende moeders (en vaders?) vast niet anders is. De combinatie van ouderschap en een baan is jongleren. En dat jongleren moet je leren.

Hoeveel ballen kun je in de lucht houden?moederschap

Stel je voor dat er voor elke rol die je in je leven vervult, een bal is. Er zijn zware ballen, lichte ballen. Mooie ballen, versleten ballen. Kristallen ballen en stuiterballen. Het aantal ballen dat je in de lucht kan houden is persoonsafhankelijk. Wanneer je er elke keer een bal bij neemt, dan komt onvermijdelijk het moment dat je een of meerdere ballen laat vallen. Dus probeer niet teveel ballen tegelijk in de lucht te houden en ken je eigen kunsten en vooral grenzen.

Wanneer je teveel tegelijk probeert te doen, dan valt er een bal. Als dat een zware versleten bal is, dan geeft dat een korte plof. Dat kan een lidmaatschap zijn waar je geen plezier meer aan beleeft of een baan die teveel energie vraagt. Die bal krijg je dan nauwelijks de lucht meer in. Er zijn ook ballen, die weer terug stuiteren als je ze laat vallen. Zoals hechte vriendschappen, die vaak tegen een stootje kunnen. Maar er zijn ook schitterende handgemaakte kristallen ballen. Van prachtig glas, breekbaar glas. Dat zijn voor mij: mijn gezin en mijn gezondheid. Als ik die ballen laat vallen, doordat ik te druk ben en te weinig balans in mijn leven heb, dan raken ze beschadigd of vallen ze stuk.

Om dat te voorkomen, heb ik besloten om de meeste energie te investeren in die 2 rollen. Om die 2 mooiste ballen veilig in de lucht te kunnen houden.

En daarom laat ik misschien sommige ambities nu even voor wat ze zijn. Ik maak keuzes. Ik ben me bewust van mijn prioriteiten. Ik doe aan timemanagement. Want het belangrijkste inzicht dat ik verwierf in mijn leven als chirurg, zowel op de OK en maar overal in het ziekenhuis:

Tijd is je meest kostbare bezit!’

Mirre de Noo

Dus vraag jezelf af, wat is jouw meest kostbare (glazen) bal en wat kun je doen om die zo goed mogelijk te verzorgen?

Liefs Sannie


Gratis 7-daagse mini training?
Schrijf je in en ontvang een gratis mini-training om meer te leren over jezelf en je hoogsensitiviteitDoeboek: Leef hoogsensitief

Het doeboek: Leef hoogsensitief kan je hier bestellen.Categorieën

 • Algemeen
 • Boeken
 • Hoogsensitiviteit
 • Inspiratie
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Recente blogs

  Lees meer!

  ×

  Wil jij ook meer weten over hoogsensitiviteit en dus over jezelf?

  Meld je dan nu aan voor tips en adviezen per e-mail voor hoogsensitieve personen. Je ontvangt dan ook direct mijn gratis mini training ‘Omgaan met hoogsensitiviteit’. 

  Je ontvangt om de vier dagen, 7 keer een mail met makkelijk in te vullen formulieren. Gun het jezelf.

  P.s. geen zorgen, ik houd ook niet van spam.